Groene thee beschermt de huid

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Het drinken van groene thee is goed voor de huid. Groene thee is rijk aan polyfenolen, waarvan al diverse gunstige eigenschappen zijn bewezen. Een van de bekendste polyfenolen in groene thee is het epigalocatechinegalaat (EGCG).

In zowel humane studies als dierenstudies werd aangetoond dat orale inname van groene thee of het aanbrengen van een extract ervan op de huid beschermt tegen de schadelijke invloeden van UV-straling. Bij personen die dagelijks groene thee dronken (7,5 mg groene thee in 540 ml gekookt water) werd minder schade aan witte bloedcellen gezien als gevolg van UV-straling. Het smeren van een groene thee-extract bleek effectief om oxidatieve DNA-schade te verminderen. Dagelijkse consumptie van meer dan 1 liter groene thee kan de leeftijdsgrens verhogen waarop kanker zich voor het eerst manifesteert. EGCG heeft bovendien een positieve invloed op het immuunsysteem waardoor de groei van melanoomcellen wordt geremd.

Polyfenolen van groene thee hebben in de huid een antioxidatieve werking en een positief effect op het immuunsysteem. Deze eigenschappen beschermen de huid tegen UV-straling en kunnen het risico van huidkanker verkleinen. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen