Groene thee-extract: niet geschikt voor iedereen

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met een groene thee-extract rijk aan de antioxidant epigallocatechinegallaat (EGCG) kan bij sommige personen leverschade veroorzaken.

Voor de studie werden gegevens gebruikt van 1075 vrouwen die deelnamen aan de Minnesota Green Tea Trial. De vrouwen hadden een gemiddelde leeftijd van zestig jaar en kregen gedurende een jaar een groene thee-extract met een hoge dosis EGCG (843 mg per dag) of een placebo. Na 3, 6, 9 en 12 maanden werden de concentraties van leverenzymwaardes gemeten als maat voor leverschade.

Het bleek dat vrouwen met bepaalde genvarianten - het zogenaamde COMT-genotype en UGT1A4-genotype - significant meer kans hadden op leverschade dan vrouwen zonder deze genvarianten. De betrokken genvarianten coderen voor enzymen die verantwoordelijk zijn voor de afbraak van EGCG. Vooral het UGT1A4-genotype bleek gerelateerd aan leverschade. Na een suppletieperiode van negen maanden nam een leverenzymwaarde die indicatief is voor leverschade tot 80% toe. 

Hoewel in eerdere onderzoeken gunstige effecten zijn aangetoond van suppletie met een groene thee-extract bij kanker, hart- en vaatziekten, diabetes type-2 en obesitas, blijkt het extract niet voor iedereen geschikt. Bij sommige personen kan een extract met een hoge dosis EGCG tot leverschade leiden. Overigens kan het drinken van groene thee geen kwaad. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen