Groene thee gunstig voor darmmicrobiota

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Toediening van een extract van groene thee heeft een gunstig effect op de darmmicrobiota van personen met het metabool syndroom.

Voor het experiment werd gebruikgemaakt van een in-vitro nagebootst humaan darmmodel. Hiertoe werden ontlastingmonsters gebruikt van drie volwassenen met het metabool syndroom. 

Behandeling met een groene thee-extract leidde tot significante veranderingen van de samenstelling van de darmmicrobiota. Zo nam het aandeel van Escherichia- en Klebsiellabacteriën verder toe, terwijl het aandeel van Bacteroides-, Citrobacter- en Clostridiumbacteriën significant afnam. Er werd een significant verband gezien tussen deze veranderingen van darmmicroben en veranderde concentraties van microbiële metabolieten. Zo werd in verschillende delen van het nagebootste darmstelsel een toename gezien van de concentraties van vrije vetzuren. Het groene thee-extract was bovendien van invloed op de regulatie van diverse processen waaronder de biosynthese van lipopolysacchariden, het methaanmetabolisme, de pentose-fosfaat-route en het metabolisme van purine en tyrosine

Een extract van groene thee heeft zonder tussenkomst van de gastheer een direct effect op de darmmicrobiota. Het extract is een rijke bron van polyfenolen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen