Groot hoefblad helpt tegen hooikoorts

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Een extract van groot hoefblad (Petasites hybridus) is net zo werkzaam als het antihistaminicum fexofenadine (Telfast) bij de bestrijding van seizoensgebonden allergische rhinitis. Dit is de conclusie van een onderzoek uitgevoerd door Zwitserse en Duitse onderzoekers.
Het extract bevat de stof petasine, die de vorming van leukotriënen remt. Leukotriënen komen vrij bij allergische reacties en zijn verantwoordelijk voor het optreden van ontstekingsreacties na contact met een allergeen.
Aan het onderzoek namen 330 personen deel die allen twee jaar of langer last hadden van hooikoorts. Een allergietest was ook bij allen positief. Ze werden in drie groepen verdeeld en kregen driemaal daags 8 mg petasine, eenmaal daags 150 mg fexofenadine of een placebo.
Beide behandelingen waren significant effectiever dan placebo. Na twee weken waren in de fexofenadinegroep 76 van de 113, in de petasinegroep 62 van de 110 en in de placebogroep 24 van de 107 personen vrij van klachten of waren de klachten aanzienlijk verminderd.
Het groot hoefblad bevat ook zeer giftige pyrrolizidine-alkaloïden. Zelf thee zetten van groot hoefblad tegen de hooikoorts moet dan ook beslist worden afgeraden.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.