Groter hersenvolume door visconsumptie

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Consumptie van gebakken of gegrilde vis leidt tot een toename van de grijze massa van de hersenen. Dit is niet afhankelijk van de omega 3-visvetzuurinname.

Er werden gegevens gebruikt van 260 personen die deel hadden genomen aan de Cardiovacular Health Study. Ze waren 65 jaar of ouder. De cognitieve functie was normaal. Bij aanvang van de studie in het jaar 1989/1990 werd informatie verzameld over hun visconsumptie. Tien jaar later - in de periode 1998/1999 - werden MRI-sans van de hersenen gemaakt.

Een wekelijkse inname van een portie gebakken of gegrilde vis (niet gefrituurd) was geassocieerd met een groter volume van de grijze massa in bepaalde hersengebieden waaronder de hippocampus en de orbitofrontale cortex. De hippocampus is betrokken bij het opslaan van herinneringen en de orbitofrontale cortex maakt deel uit van de prefrontale kwab en is verantwoordelijk voor de verwerking en controle van emotionele prikkels. Wanneer de omega 3-visconcentratie in de analyse werd meegenomen, leidde dit niet tot andere resultaten.

Wekelijkse consumptie van vis heeft een gunstige invloed op de grijze massa van de hersenen van ouderen, zo blijkt uit de resultaten.  

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen