Groter risico op beroerte met alcohol

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

3 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

De consumptie van alcohol is in verband gebracht met een hoger risico op een beroerte. Dit blijkt uit resultaten van de INTERSTROKE-studie, de grootste internationale studie naar risicofactoren van een beroerte.

Twee types beroerte zijn er te onderscheiden: het herseninfarct, een verstopping van een hersenbloedvat, en de ernstiger hersenbloeding, een doorbloedingsstoornis door een scheur in een hersenbloedvat. 

Aan het onderzoek namen bijna 26.000 proefpersonen deel. Het betrof 25% huidige drinkers (6449 personen), 17% voormalige drinkers (4318 personen) en 58% nooit-drinkers (15.076 personen). Op basis van hun wekelijkse alcoholconsumptie werden de drinkers ingedeeld als laag (1-7 consumpties per week), matig (7-14 consumpties voor vrouwen en 7-21 consumpties voor mannen) of hoog (>14 consumpties voor vrouwen en >21 consumpties voor mannen). Bij een alcoholconsumptie van >5 glazen per dag was sprake van zware drinkers. 

Huidige drinkers hadden met 14% significant meer kans op een beroerte (alle vormen) ten opzichte van personen die nooit alcohol dronken. De kans op een hersenbloeding was maar liefst 50% significant hoger. Er werd echter geen verband gezien tussen huidige alcoholinname en het risico op een herseninfarct (CVA). Voor zware drinkers gold een nog hoger risico op alle vormen van beroertes (39%), te weten een hersenbloeding (76%) en een herseninfarct (29%). Een matige alcoholconsumptie werd eveneens significant in verband gebracht met een verhoogde kans op alle beroertes en een hersenbloeding, maar niet met een herseninfarct. 

Een lage alcoholintake werd niet gerelateerd aan beroertes. Hier was echter sprake van grote regionale verschillen. Zo verminderde een lage alcoholinname de beroertekans met 34% bij personen in West-Europa en Noord-Amerika, terwijl personen in India onder invloed van een lage alcoholintake een tweemaal hoger risico hadden op een beroerte. De consumptie van wijn verkleinde de kans op alle vormen van beroertes en een herseninfarct, maar niet een hersenbloeding.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen