Gunstige effecten EGCG bij overgewicht

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

1 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Suppletie met EGCG (epigallocatechinegallaat), de antioxidant in groene thee, verhoogt de gezondheid van personen met overgewicht door een positief effect op het hart en bloedglucosespiegel.
Dit bleek uit een onderzoek met 38 postmenopauzale vrouwen met overgewicht. Gedurende een periode van 12 weken namen zij deel aan een bewegingsprogramma, bestaande uit een 3-wekelijkse wandeling van 45 minuten op 75% van het naar leeftijd geschatte maximale aantal hartslagen per minuut. Bij de willekeurige helft van hen werd dit gecombineerd met een tweemaal daagse suppletie met 150 mg EGCG. De andere helft kreeg een placebo.
Aan het einde van de onderzoeksperiode lieten beide groepen vergelijkbare dalingen zien van de middelomtrek, totaal lichaamsvet en de hoeveelheden abdominaal en intra-abdominaal vet (in de buikholte).
De deelnemers echter die bij aanvang een verminderde glucosetolerantie hadden, toonden als gevolg van de EGCG-suppletie, ten opzichte van de placebogroep, significante dalingen van de bloedglucosewaarden en de hartslagfrequentie in rust.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.