Hesperidine verlaagt cardiovasculair risico

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

1 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met hesperidine verlaagt risicofactoren voor hart- en vaatziekten. Hesperidine is een flavonoïde die van nature aanwezig is in citrusvruchten.

Voor de review werd gezocht in de medische databanken Scopus, PubMed, Embase, Cochrane Library en ISI Web of Science. Er werden relevante, gerandomiseerde studies geselecteerd. 

Suppletie met hesperidine ging gepaard met een significante daling van het triglyceridengehalte, totale cholesterolgehalte en het LDL-cholesterolgehalte. Ook leidde suppletie tot een significante daling van de bovendruk en de ontstekingsmarker TNF-alfa. Er werd geen significant effect waargenomen op het HDL-cholesterolgehalte, de middelomtrek, BMI, de nuchtere glucosespiegel en insulinespiegel. Ook werd geen effect van hesperidine gezien op de onderdruk en de ontstekingsmarkers CRP en interleukine-6. Een dosis van minimaal 1000 mg per dag gedurende minimaal acht weken, bleek het meest effectief. 

Hesperidine heeft een gunstige invloed op een aantal cardiovasculaire risicofactoren. De flavonoïde heeft ontstekingsremmende en anti-inflammatoire eigenschappen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen