HMB effectief bij levercirrose

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

3 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement

Suppletie met de leucine-metaboliet HMB (bèta-hydroxy-bèta-methylbutyraat) verbetert de leverfunctie en spierkracht bij personen met levercirrose

Bij levercirrose is sprake van zoveel littekenweefsel in de lever dat deze ernstig is aangetast. Doordat personen met deze aandoening minder eetlust hebben, is de kans op ondervoeding en sarcopenie aanwezig. Er namen 43 patiënten met levercirrose deel aan de studie. Ze kregen gedurende twaalf weken tweemaal per dag een 220 ml eiwitdrankje met of zonder 1,5 gram calcium HMB. Bij aanvang en vervolgens na zes en twaalf weken werd het effect van suppletie op de lichaamssamenstelling en andere biomarkers onderzocht. 

Er waren 34 deelnemers die de studie voltooiden. In zowel de eiwit/HMB-suppletiegroep als in de eiwit-groep werd een verbetering gezien van de leverfunctie en een toename van de vetmassa. Er werd geen effect gezien van suppletie op de vetvrije (spier) massa. Wel werd in de suppletiegroep een verbetering gezien van de spierkracht. Dit bleek uit het feit dat de handknijpkracht bij de deelnemers in de suppletiegroep toenam. Tevens werd in de suppletiegroep een afname gezien van een lichte vorm van hepatische encefalopathie. Door levercirrose is de doorbloeding van de lever slecht en is de lever minder goed in staat zijn ontgiftende werking uit te voeren. Hierdoor wordt minder ammoniak omgezet in ureum en stijgt het ammoniakgehalte in het brein. Dit kan leiden tot symptomen zoals een verminderd reactievermogen, persoonlijkheidsveranderingen en een veranderd slaappatroon. 

Suppletie met HMB verbetert de leverfunctie en spierkracht bij personen met levercirrose, zo blijkt uit de resultaten. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen