Hoge dosis vitamine B6 in verdrukking door EU-regelgeving

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Hoogstwaarschijnlijk heeft de European Food and Safety Authority (EFSA) eind maart 2023 een definitief besluit genomen om de maximale dagelijkse hoeveelheid van vitamine B6 te halveren. 

De EFSA hield onlangs een openbare raadpleging over haar voorstel om de aanvaardbare bovengrens (Tolerable Upper Level, TUL) voor vitamine B6 te verlagen tot 12,5 mg per dag in plaats van 25 mg die in het jaar 2000 door de Scientific Committee on Food (SCF) was vastgesteld. Daarmee is de voorgestelde grenswaarde slechts een achtste van de hoeveelheid die door de Amerikaanse zusterorganisatie veilig wordt geacht (100 mg per dag).

De Alliance for Natural Health Europe heeft kritiek geuit op de wetenschappelijke onderbouwing van het nieuwe advies. Volgens de organisatie zijn recente onderzoeken genegeerd, terwijl oude en irrelevante wetenschappelijke studies wél zijn gebruikt voor de onderbouwing van het advies. De EFSA wil de nieuwe TUL toepassen op alle vormen van vitamine B6, ondanks dat perifere neuropathie als bijwerking enkel in verband is gebracht met de pyridoxine-vorm en niet met pyridoxal-5-fosfaat. Deze bijwerking is enkel aangetoond na inname van een megadoses van 1000 mg per dag gedurende langere perioden.

Het is nog onduidelijk of de EFSA daadwerkelijk overgaat tot aanpassing van de TUL. Een hoge dosis vitamine B6 in combinatie met vitamine B12, foliumzuur en omega 3-vetzuren verlaagt de kans op cognitieve achteruitgang en Alzheimer. Bovendien wordt een hoge dosis van de vitamine door vrouwen gebruikt ter verlichting van het premenstrueel syndroom

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen