Homocysteïne, foliumzuur en leververvetting

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Een verhoogde homocysteïnespiegel is mogelijk gerelateerd aan niet-alcoholische leververvetting (NAFLD). Suppletie met foliumzuur kan zinvol zijn.

Voor de meta-analyse werden observationele studies geselecteerd uit verschillende medische databanken. Het betrof 22 studies met in totaal meer dan 30.000 deelnemers. 

Er werd een significante verband gezien tussen de homocysteïnespiegel en het risico op NAFLD. Met andere woorden; hoe hoger de homocysteïnespiegel, hoe meer kans op niet-alcoholische leververvetting. Daarentegen bleek een hoge foliumzuurspiegel significant gerelateerd aan een kleinere kans op leververvetting. Aan de hand van genetisch voorspelde waardes van homocysteïne en foliumzuur, bleek dat iedere standaarddeviatie verhoging van de homocysteïnespiegel gepaard ging met een 17% hoger risico op NAFLD. Iedere standaarddeviatie verhoging van de foliumzuurspiegel verlaagde de kans op NAFLD significant met telkens 25%. Dit ging gepaard met een overeenkomstige stijging dan wel daling van de concentratie van het leverenzym alanine-aminotransferase (ALAT) in het bloed. 

Een verhoogde homocysteïnespiegel speelt mogelijk een rol bij het risico op NAFLD. Foliumzuur (en ook vitamine B12) verlagen de homocysteïnespiegel en geven zodoende mogelijk bescherming. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen