Fructose verhoogt triglyceriden

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement
Fructoseconsumptie stimuleert de vetaanmaak (lipogenese) in het lichaam. Tot deze conclusie kwamen Amerikaanse wetenschappers naar aanleiding van hun onderzoek met zes gezonde volwassenen.
Op drie achtereenvolgende dagen kregen zij, in willekeurige volgorde en bij wijze van ontbijt, eenmaal een frisdrank met 100% glucose, eenmaal een frisdrank met 50% glucose en 50% fructose, en eenmaal een frisdrank met 25% glucose en 75% fructose. De totale hoeveelheid suikers was in alle gevallen 85 gram. Dit werd na 4 uur telkens gevolgd door een gestandaardiseerde lunch.
Het bleek dat de bloedwaarden voor glucose en insuline na het drinken van de 100% glucosedrank hoger waren dan na het drinken van beide andere frisdranken met fructose. Ditzelfde patroon deed zich voor na de lunch. De aanmaak van vetten bleek juist het hoogste na het drinken van de fructosedranken. Deze was in de ochtend tweemaal groter dan de vetaanmaak na het drinken van de 100% glucosedrank. Ook dit patroon zette zich voort na de lunch. De concentraties triglyceriden in het bloed na de lunches waarbij vooraf 50 of 75% fructosedrank was gedronken, waren respectievelijk 11 en 29% hoger, vergeleken met de triglyceridenconcentratie na de lunch die volgde op de 100% glucosedrank. De concentraties triglyceridenrijke lipoproteïnen waren respectievelijk 76 tot 200% hoger.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen