Houdt het hart gezond met vis

In 2002 gaf de American Heart Association het advies om tweemaal per week (vette) vis te eten. Sindsdien groeit het wetenschappelijk bewijs voor deze aanbeveling.

Opnieuw adviseert de Amerikaanse hartstichting om vis – liefst vette vis zoals makreel, zalm, haring, tonijn, meerforel of sardientjes – tweemaal per week op het menu te zetten. De vis beschermt het hart niet alleen tegen een hartinfarct maar ook tegen andere hartaandoeningen zoals hartfalen, plotse hartdood en een beroerte. Dit geldt vooral wanneer ongezond voedsel vervangen wordt door vis.

Het effect van vis kan verklaard worden doordat de omega 3-visvetzuren een ontstekingsremmende werking hebben, ritmestoornissen tegengaan en een gunstige invloed hebben op de endotheelcellen die de binnenkant van de bloedvaten bekleden.

Het advies om tweemaal per week een portie van honderd gram (vette) vis te eten is volgens de Amerikaanse hartstichting wetenschappelijk volledig gerechtvaardigd. In Nederland is het advies van het Voedingscentrum slechts één keer per week vis te eten.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+