IJzerbindend medicijn en antioxidanten tegen Alzheimer?

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Cholesterolrijke voeding leidt bij konijnen tot pathologische veranderingen in het brein die gepaard gaan met Alzheimerachtige verschijnselen en ijzerafzetting. Het medicijn deferipron kan het ijzer binden en antioxidanten kunnen mogelijk de vrije radicalen wegvangen.

Een veranderd ijzermetabolisme blijkt een rol te spelen bij het ontstaan van de ziekte van Alzheimer. In de studie werd het ijzerbindende medicijn deferipron toegevoegd aan het drinkwater van de konijnen, terwijl ze extra cholesterol gevoerd kregen.

Toevoeging van deferipron leidde tot een significante vermindering van het eiwit beta-amyloïd. Dit eiwit is toxisch voor neuronen en blijkt een centrale rol te spelen in de pathologie van Alzheimer. Het medicijn was tevens in staat om de fosforylering van tau-proteïnen te verminderen. Wanneer fosforylatie van tau-proteïnen in neuronen plaatsvindt wordt het elektrisch signaal minder goed geleid. Deferipron bond ijzer, maar kon niet de vrije radicalen in het brein wegvangen.

Het medicijn biedt bescherming tegen het risico van Alzheimer als gevolg van hypercholesterolemie. Omdat het niet in staat is om vrije radicalen weg te vangen stellen de onderzoekers voor antioxidanten toe te voegen aan de therapie om het beschermend effect kan versterken.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen