Inspanning voorkomt leververvetting

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

1 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement

Fysieke inspanning heeft een gunstig effect op mitochondriën in de lever en kan zodoende leververvetting tegengaan.

In het experiment werd het effect onderzocht van energierijke voeding op het metabolisme van mitochondriën bij muizen met een sedentaire of actieve leefstijl. De energierijke voeding werd gedurende zes weken gegeven en induceerde leververvetting.

Onder invloed van de energierijke voeding werd een toename gezien van de activiteit van mitochondriën in de lever. Dit was het geval bij zowel sedentaire als actieve muizen. Fysieke inspanning kon echter de aanpassingen van het metabolisme van de levermitochondriën aan energierijke voeding omkeren. Inspanning ging bovendien de door het dieet veroorzaakte glucose-intolerantie, toename van de nuchtere insulinespiegel en toename van levervet tegen.

Fysieke inspanning kan mogelijk leververvetting voorkomen die geïnduceerd wordt door energierijke voeding met een hoog suiker- en vetgehalte.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen