Laag magnesium gecorreleerd met leverontsteking (NASH)

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Magnesium is bij tal van stofwisselingsprocessen betrokken. Het blijkt nu ook dat een magnesiumtekort onafhankelijk gerelateerd is aan NASH.
In een onderzoek met 80 proefpersonen werden vier groepen geformeerd. De eerste groep was obees/niet-insulineresistent, de tweede groep obees/insulineresistent en de derde groep obees/diabetes type-2. Een vierde groep diende als controlegroep en bestond uit niet-obese/niet-insulineresistente personen. Een virale leverontsteking, alcoholgebruik en aandoeningen waarbij magnesium een rol speelt, waren uitgesloten.
Uit elk van de drie eerste groepen werden op basis van verhoogde leverenzymwaarden proefpersonen geselecteerd die een leverbiopsie ondergingen (24% in groep 1, 42% in groep 2 en 33% in groep 3). Bij 36% van deze personen werd NASH gediagnosticeerd en die hadden alle lage serum-magnesiumspiegels. Bij de personen die reeds fibrose hadden ontwikkeld, waren de magnesiumspiegels nog lager. Wanneer werd gecorrigeerd voor leeftijd, bleek laag magnesium onafhankelijk gecorreleerd met insulineresistentie en insulineresistentie op zijn beurt weer onafhankelijk gerelateerd aan NASH. Werd er naast leeftijd ook nog gecorrigeerd voor insulineresistentie, dan bleek een onafhankelijke relatie te bestaan tussen laag magnesium en NASH.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen