Intelligenter kind met ijzer

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met ijzer kan de intelligentie van kinderen en adolescenten verbeteren. 

Voor de meta-analyse werden relevante studies geselecteerd uit verschillende medische databanken. Er werden uiteindelijk negen onderzoeken met in totaal bijna 1200 deelnemende kinderen geselecteerd. De kinderen waren afkomstig uit landen met een lage tot matige economische status en waren in een leeftijd van 5 tot 19 jaar. De resultaten van de studies werden samengevoegd en geanalyseerd.

De samengevoegde resultaten lieten een positief effect zien van ijzersuppletie op scores van intelligentietesten. De testscores verbeterden naarmate een hogere suppletiedosis werd gegeven. IJzersuppletie verbeterde de intelligentie van kinderen met en zonder bloedarmoede. Er werd echter geen effect gezien van suppletie op de concentratie, het korte- en langetermijngeheugen en op de schoolprestaties. 

Suppletie met ijzer verbetert de cognitieve ontwikkeling van kinderen en adolescenten in landen met een lage tot matige economische status. De studie bevestigt het advies van de World Health Organisation (WHO) om ijzer te suppleren aan kinderen en jongvolwassenen in ontwikkelingslanden. In deze landen heeft ongeveer 40% van de kinderen bloedarmoede als gevolg van een ijzertekort. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen