IJzer maakt vrouwen slim

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Een onderzoek bij vrouwen in de vruchtbare periode liet zien dat ijzer een belangrijke functie heeft bij het zich eigen maken van kennis.
In een placebogecontroleerde studie werden 149 vrouwen in de leeftijd van 18 tot 35 jaar in drie groepen verdeeld. Groep 1 had geen ijzertekort, groep 2 had ijzertekort en bloedarmoede en groep 3 had ijzertekort en geen bloedarmoede. Hun cognitieve capaciteit, een maat voor het zich eigen kunnen maken van kennis, werd aan het begin en eind van het onderzoek getest.
Gedurende het onderzoek kregen de vrouwen 60 mg ijzer (als sulfaat) of een placebo gedurende 16 weken. Ook werd het ijzergehalte in het bloed gemeten.
Voor de behandeling deed groep 1 de cognitieve testen het beste en het snelst. Groep 2 deed de testen het slechtst en groep 3 lag ertussen in.
Na de behandeling bleek een verbetering van de ferritinespiegel in het serum door de ijzersuppletie te correleren met een vijf tot zeven keer significante verbetering van de cognitieve prestaties. De ijzertoename had bovendien een positieve invloed op het hemoglobinegehalte. Een verhoogd hemoglobinegehalte zorgde voor een significante toename in de snelheid waarmee de testen werden uitgevoerd.
Het onderzoek laat zien dat een negatief effect van een ijzertekort niet uitsluitend van invloed is op de hersenen die in ontwikkeling zijn.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen