Interactie vitamine B2, B6 en MTHFR-genmutatie

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

De vorming van pyridoxal-5-fosfaat (actieve vorm van vitamine B6) blijkt afhankelijk van riboflavine (vitamine B2). Riboflavine is van belang voor het handhaven van de vitamine B6-status, vooral bij personen met het MTHFR 677TT genotype.

Voor het onderzoek werden gegevens gebruikt van 5612 volwassenen (18 tot 102 jaar) die deelnamen aan de Irish National Adult Nutrition Survey (NANS), de Trinity-Ulster-Department of Agriculture (TUDA) en Genovit cohortstudies.

Vijfenzestigplussers hadden ten opzichte van jongere deelnemers een significant lagere vitamine B6-status. De B6-concentratie in het bloedplasma bleek significant gerelateerd aan de riboflavinestatus waarbij sprake was van een significant lagere B6-concentratie bij een vitamine B2-tekort. Bij personen met het MTHFR 677TT-genotype die een vitamine B2-tekort hadden, was de pyridoxal-6-fosfaatconcentratie significant lager ten opzichte van deelnemers zonder deze genmutatie en met een adequate B2-status (gemiddeld 52 nmol/l versus 77 nmol/l). Tenslotte bleek de concentratie pyridoxal-5-fosfaat mede afhankelijk van de consumptie van vitamine B6-rijke voeding en suppletiegebruik.

Vitamine B2 is van belang voor het op peil houden van de concentratie pyridoxal-5-fosfaat. Dit geldt zeker voor personen met het MTHFR 677TT-genotype. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen