Intraveneuze visolie gunstig bij acute pancreatitis

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Patiënten die, samenhangend met het eerste stadium van een ernstige acute pancreatitis, een systemische ontstekingsrespons vertonen (systemic inflammatory response syndrome [SIRS]), zijn mogelijk gebaat bij intraveneuze suppletie met omega 3-vetzurenrijke visolie. Dat blijkt uit een onderzoek waaraan 60 patiënten met deze aandoening deelnamen.
Allen werden regulier behandeld. Deze behandeling werd bij de ene helft echter gecombineerd met een intraveneuze toediening van 0,2 gram visolie-emulsie per kg lichaamsgewicht per dag. De andere helft kreeg naast de reguliere behandeling een placebo.
De gecombineerde behandeling met visolie bleek zowel de ernst als de duur van de systemische ontstekingsrespons gunstig te beïnvloeden. De visoliegroep scoorde gedurende de loop van de behandeling, vergeleken met de controlegroep, significant lager op de APACHE-II, een scorelijst die de ernst van het ziek zijn aangeeft. Dit verschil werd vooral groter na de vierde behandeldag. Daarnaast lieten de bloedwaarden voor verschillende ontstekingsmarkers in de visoliegroep significant sterkere dalingen zien. Normalisatie van de bloedwaarden werd in de visoliegroep na gemiddeld 5 en in de controlegroep na gemiddeld 8 dagen bereikt.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen