Inuit gezond door gen?

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

De Inuit - oorspronkelijke bewoners van Groenland - zijn genetisch volledig aangepast aan het extreme klimaat en hun voeding die vooral bestaat uit eiwitten en vetten, vooral de omega 3-visvetzuren. Het vermoeden bestaat nu dat ze hun uitstekende gezondheid te danken hebben aan hun genetisch profiel en niet - zoals eerder gedacht - aan hun hoge inname van visolie. 

Amerikaanse wetenschappers onderzochten het genetisch profiel van 191 Groenlandse Inuit, 60 Europeanen en 44 Chinezen met als doel om genexpressies van natuurlijke selecties te vinden. Ze ontdekten dat de Groenlandse eskimo’s beschikken over een specifiek gen. Datzelfde gen werd bij maar een kwart van de Chinezen en slechts 2% van de Europeanen aangetroffen. Het gen is verantwoordelijk voor de concentraties van meervoudig onverzadigde vetzuren, waaronder de omega 3-vetzuren, in het bloed. Bovendien bleek het gen van invloed op de lichaamslengte en het gewicht. Inuit met het gen waren 5 kilo lichter en 2,5 cm kleiner dan Groenlandse medebewoners zonder het gen. Dit kan verklaard worden doordat het gen de vetzuursamenstelling van celmembranen beïnvloedt en daarmee van invloed is op de regulatie van groeihormonen.

Volgens de wetenschappers zijn de genen van de Inuit volledig aangepast aan hun omgeving en voeding. Het is nog onduidelijk welke rol het gen speelt in de relatie tussen omega 3-vetzuren en de gezondheid. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.