Johannesbroodpitmeel: ‘graan’ van de toekomst?

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker
Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.
Het gebruik van johannesbroodpitmeel is een goed alternatief voor graanproducten, dankzij het vezelgehalte en de hoge concentratie antioxidanten.
Het witgele poeder dat wordt verkregen door het malen van de kiemende zaden van de johannesbroodboom bevat niet alleen een hoog gehalte van onoplosbare vezels, maar ook lignanen - een bepaalde groep polyfenolen - die een antioxidatieve werking hebben. Carobpoeder dat wordt verkregen door de peulen te roosteren en vervolgens te vermalen bevat dezelfde eigenschappen, maar de zaden zijn rijker aan eiwitten, vezels, vetten en calcium. De zaadloze peulen bevatten daarentegen een hogere concentratie van koolhydraten.
Johannesbroodpitmeel wordt reeds gebruikt als verdikkingsmiddel en is als E410 een in Europa toegestaan voedingsadditief. Carobpoeder wordt toegepast als alternatief voor cacao.
Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.