Kanker: minder moe met vitamine D

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met vitamine D kan vermoeidheid verminderen bij mannen met een onbehandelbare vorm van kanker. Bij vrouwen werd geen effect gezien.

In de Palliative-D Study werd het effect van vitamine D-suppletie onderzocht bij personen met een vergevorderd stadium van kanker die verbleven in een hospice. Het betrof 244 patiënten met een levensverwachting van meer dan drie maanden. De deelnemers kregen gedurende twaalf weken dagelijks 4000 IE vitamine D of een placebo. In de suppletiegroep werden enkel deelnemers met een vitamine D-tekort ingedeeld. 

Er waren 67 patiënten in de suppletiegroep en 83 in de placebogroep die de studie voltooiden. De hoge mate van uitval was een gevolg van het staken van medische behandelingen of overlijden. Bij mannelijke deelnemers werd onder invloed van vitamine D een significante afname van vermoeidheid gezien. Dit gold echter niet voor vrouwen. Mannen hadden onder invloed van suppletie bovendien een significant betere kwaliteit van leven. Bij vrouwen was dit wederom niet het geval. Bij mannen kon onder invloed van vitamine D-suppletie de dosis pijnstillers (opioïden) verlaagd worden. Dit kon echter niet de afname van vermoeidheid verklaren. 

Vitamine D-suppletie vermindert vermoeidheidsklachten bij mannen met een vergevorderd stadium van kanker die een tekort aan de vitamine hebben. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen