Ketogene voeding en neuro-inflammatie

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Een cyclisch ketogene voeding vermindert inflammatie van het brein. Dit blijkt uit een preprint artikel gepubliceerd in bioRxiv.

Bij een cyclisch ketogene voeding worden één tot twee dagen per week grotere hoeveelheden koolhydraten geconsumeerd. De andere vijf tot zes dagen zijn identiek aan het standaard keto-dieet.

In een muizenexperiment werd het effect van een cyclisch ketogene voeding op het brein onderzocht. Hiertoe werd de genexpressie in de lever en het brein van muizen onderzocht nadat ze gedurende een jaar afwisselend een week normale en ketogene voeding kregen. Ook werd een experiment met humane hersencellen (microglia, astrocyten, neuronen) uitgevoerd waaraan lipopolysacchariden (LPS) waren toegediend. LPS is een endotoxine en het belangrijkste bestanddeel van de buitenmembraan van gramnegatieve bacteriën.

De cyclisch ketogene voeding gedurende een jaar zorgde in de lever voor een afname van de expressie van genen die betrokken zijn bij ontstekingsprocessen. In het brein van de muizen verminderde ketogene voeding bovendien de door veroudering geïnduceerde neuro-inflammatie. Genexpressieanalyse in humane hersencellen toonde aan dat het ketonlichaam bèta-hydroxybutyraat een mild niveau van ontsteking veroorzaakte in alle drie de celtypen. Het ketonlichaam remde echter de meer uitgesproken LPS-geïnduceerde inflammatoire genactivatie in microglia. 

Het ketonlichaam bèta-hydroxybutyraat vermindert de respons van microglia op LPS. Dit leidt mogelijk tot minder chronische ontstekingen in het brein.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen