Urolithine-A verbetert spierfunctie

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met urolithine-A voorkomt een afname van de spierfunctie met het ouder worden. Urolithine-A is een metaboliet die door darmbacteriën wordt gevormd uit ellagitannine. Granaatappels en walnoten zijn van nature rijk aan ellagitannine. De metaboliet wordt echter niet door iedereen in gelijke mate geproduceerd.

Aan het onderzoek namen 66 ouderen deel in een leeftijd van 65 tot 90 jaar. De deelnemers kregen willekeurig dagelijks een supplement met 1000 mg urolithine-A of een placebo. De suppletieperiode bedroeg vier maanden. Aan het begin, halverwege en einde van deze periode werden diverse testen gedaan.

Suppletie met urolithine-A leidde ten opzichte van de placebo tot een significante verbetering van het uithoudingsvermogen van de spieren. Dit bleek uit een significant hoger aantal spiercontracties alvorens vermoeidheid optrad. Onder invloed van urolithine-A werd ten opzichte van de placebo een toename gezien van het aantal meters dat afgelegd werd in zes minuten (6-minuten looptest). Het verschil tussen beide groepen was echter niet significant. Er werd geen significant verschil gezien tussen beide groepen voor wat betreft ATP-productie in de spieren. Tenslotte bleek suppletie te leiden tot een significante afname van de ontstekingsmarker CRP.

Dierstudies en een enkel humaan onderzoek toonden reeds dat urolithine-A het vermogen heeft om dysfunctionele mitochondriën op te ruimen (mitofagie). Mogelijk ligt dit mechanisme ten grondslag aan het behoud van de spierfunctie op oudere leeftijd.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen