Vitamine D zinvol bij obese vrouwen

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement

Suppletie met vitamine D kan een gunstig effect hebben op de lichaamssamenstelling en ontstekingsreacties bij obese vrouwen met een suboptimale vitamine D-status.

Er namen 218 vrouwen met overgewicht deel aan de studie. Ze waren in de leeftijd van 50 tot 75 jaar en hadden bij aanvang van de studie een vitamine D-spiegel tussen 25 en 80 nmol/l. Ze volgden allen gedurende een jaar een dieet in combinatie met een vitamine D-supplement (2000 IE per dag) of een placebo.

In de suppletiegroep nam de vitamine D-spiegel gemiddeld met 13,6 nmol/l toe, terwijl deze in de placebogroep met gemiddeld 1,3 nmol/l daalde. De afname van het gewichtsverlies, BMI, middelomvang, vetpercentage, insulinespiegel en CRP was in beide groepen nagenoeg gelijk. Echter, bij vrouwen die onder invloed van suppletie een hogere spiegel bereikten (door goede therapietrouw) verloren meer gewicht en bereikten een significant kleinere middelomvang en lager vetpercentage in vergelijking met vrouwen waarbij de vitamine D-spiegel lager dan 80 nmol/l bleef. Bovendien bleek dat bij vrouwen die dagelijks het supplement namen de CRP-waarde significant afnam in vergelijking met vrouwen die de placebo kregen.

Vitamine D-suppletie kan zinvol zijn bij vrouwen met overgewicht waarbij de vitamine D-status kleiner is dan 80 nmol/l is. Een goede therapietrouw is daarbij van belang.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen