Knoflooksupplement verlaagt bloeddruk

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Supplementen met een knoflookextract, -poeder of -olie kunnen effectief de bloeddruk verlagen, in het bijzonder bij personen met een te hoge bloeddruk. Dit blijkt uit een meta-analyse.

De wetenschappers doorzochten medische databanken en vonden zeventien relevante studies. De resultaten van de studies werden bij elkaar gevoegd en er werd gekeken naar het effect van suppletie op de boven- en onderdruk. In de studies was gebruikgemaakt van een knoflookextract, -olie of -poeder. In de meeste gevallen betrof het knoflookpoeder in een dosis variërend van 300 tot 900 mg per dag. Dit komt overeen met een dagelijkse dosis van de werkzame stof allicine tussen 1,8 en 5,4 mg.

Suppletie leidde in vergelijking met een placebo tot een significante daling van de bovendruk met gemiddeld 3,75 mmHg. De onderdruk nam eveneens significant af met gemiddeld 3,39 mmHg. Bij personen met een te hoge bloeddruk was het effect op de bovendruk nog groter: die nam gemiddeld met 4,4 mmHg significant af. De onderdruk daalde bij deze personen met gemiddeld 2,68 mmHg.

Suppletie met knoflook kan effectief de bloeddruk verlagen, zo blijkt uit de resultaten. Overigens komt de werkzame stof allicine pas vrij wanneer de knoflook vermalen is. Om die reden is een supplement effectiever dan knoflook eten. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen