Koffie beschermt tegen levercirrose

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

De consumptie van koffie verkleint de kans op levercirrose. Levercirrose is een ernstige, onomkeerbare beschadiging van de lever als gevolg van bijvoorbeeld hepatitis of overmatig alcoholgebruik.

Voor de meta-analyse werd in medische databanken gezocht naar relevante studies waarin het verband tussen de koffieconsumptie en levercirrose was onderzocht. Er werden negen studies geselecteerd met in totaal meer dan 430.000 deelnemers. Het bleek dat dagelijkse koffieconsumptie het risico van levercirrose kon verlagen op een dosisafhankelijke manier. Een toename van de koffieconsumptie met twee koppen per dag ging gepaard met een significante risicoreductie van 44%. Bij drie kopjes koffie extra per dag nam het risico significant met 57% en bij verhoging van de koffie-inname met vier kopjes per dag, werd een significante risicoreductie gezien van 65%. De sterftekans als gevolg van de aandoening nam met 45% significant af bij een hoge dagelijkse inname van koffie. 

Volgens de wetenschappers is nog niet duidelijk welke (mix van) stofjes uit koffie verantwoordelijk zijn voor het effect. Overigens is in de studie alleen gekeken naar de consumptie van zwarte koffie. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen