Kool gunstig bij borstkanker

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Vrouwen met borstkanker leven langer als ze veel groenten uit de kruisbloemenfamilie eten. Hiertoe behoren alle koolsoorten, waaronder broccoli en spruitjes, radijs en koolrabi. Deze resultaten werden onlangs openbaar gemaakt tijdens het jaarcongres van de American Association of Cancer Research.

Aan de studie namen bijna 5000 Chinese vrouwen met borstkanker deel. Ze waren in de leeftijd van 20 tot 75 jaar. Bij aanvang van de studie, na 1,5 en na 3 jaar vulden de vrouwen vragenlijsten in over hun voedingspatroon. Op basis van de consumptie van kruisbloemigen werden de vrouwen in 5 groepen verdeeld.

De sterftekans als gevolg van borstkanker was 5 jaar na het stellen van de diagnose 42% kleiner bij vrouwen die veel kruisbloemigen aten (150 gram per dag) in vergelijking met vrouwen met een lage consumptie van deze groenten (54 gram per dag). De consumptie van broccoli en spruitjes verlaagde tevens met 19% de kans dat de kanker opnieuw de kop zou opsteken.

Kruisbloemigen zijn rijk aan de stof glucosinolaat. Na consumptie splitst deze stof in isothiocyanaat en indolen waarvan antikanker-eigenschappen zijn aangetoond.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen