Koolhydraatarm dieet onschadelijk

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
In tegenstelling tot eerdere veronderstellingen heeft een koolhydraatarm of -beperkt dieet geen negatieve invloed op cardiovasculaire biomarkers. Bij het langdurig volgen van een dergelijk dieet kan suppletie met antioxidanten wel zinvol zijn.
Aan de cross-over studie namen 16 obese mannen deel. Ze volgden een koolhydraatarm en -beperkt dieet gedurende een periode van telkens een maand. De diëten hadden beide een energiewaarde van 70% van de energiebehoefte, waren rijk aan eiwitten (30% van de totale energiewaarde) en bevatten respectievelijk 4% en 35% koolhydraten. Dagelijks werd het lichaamsgewicht gemeten en wekelijks werd het bloedbeeld geanalyseerd.
De gewichtsreductie was bij het koolhydraatarm en -beperkt dieet significant met respectievelijk 7 en 4 kg. De diëten gingen gepaard met een significante vermindering van de concentraties retinol, vitamine E en beta-cryptoxanthine, maar leidden niet tot een tekort. Bijzonder was dat de vitamine C-concentratie significant toenam tijdens het volgen van het koolhydraatarme dieet. Biomarkers voor insulineresistentie, dyslipidemie en ontstekingen verbeterden significant tijdens beide diëten. De gewichtsafname ging niet gepaard met andere factoren die van invloed zijn op de cardiovasculaire gezondheid.
Geconcludeerd kan worden dat het volgen van een koolhydraatarm of -beperkt dieet geen schadelijke gevolgen heeft voor het hart- en de bloedvaten. Wel kan het zinvol zijn om extra antioxidanten te nemen bij het langdurig volgen van een dergelijk dieet.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen