Koolhydraatarm gunstig voor diabeet

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Een voedingspatroon arm aan koolhydraten en rijk aan eiwitten vermindert insulineresistentie en verbetert de hartfunctie bij diabeten met overgewicht.

Er namen 32 personen met diabetes type-2 aan de studie deel. Ze hadden een gemiddelde leeftijd van 52 jaar en een gemiddelde BMI van 34 kg/m2. De deelnemers volgden gedurende drie weken een koolhydraatarm/eiwitrijk of een vetarm/koolhydraatrijk voedingspatroon. Vervolgens volgden alle deelnemers gedurende twee weken een koolhydraatarm/eiwitrijk eetpatroon. Tevens namen ze deel aan een trainingsprogramma van twee uur per dag.

Het gewichtsverlies was in beide groepen nagenoeg gelijk. Na het drie weken durende koolhydraatarme voedingspatroon werd een significante verbetering gezien van de insulineresistentie, bloeddruk en de pompfunctie van het hart. Bij de personen die het vetarme eetpatroon volgden werd geen verbetering van deze parameters gezien. De parameters verbeterden echter wel significant nadat ze gedurende twee weken het koolhydraatarme voedingspatroon volgden.

Een voedingspatroon arm aan koolhydraten en rijk aan eiwitten is beter voor diabeten met overgewicht dan een vetarm voedingspatroon dat rijk is aan koolhydraten. Het koolhydraatarme voedingspatroon kan insulineresistentie verminderen en mogelijk het risico van hartfalen verminderen. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen