Koolhydraatbeperkt dieet effectief bij diabetes

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

3 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Het volgen van een koolhydraatbeperkt dieet gedurende een half jaar, kan leiden tot remissie van diabetes type-2 zonder nadelige bijwerkingen.

Voor de review en meta-analyse werden diverse medische databanken waaronder Medline en Embase doorzocht. Er werden gerandomiseerde, klinische studies geselecteerd waarin het effect van een koolhydraatbeperkt (<130 gram koolhydraten of <26% van 2000 kcal per dag) of een koolhydraatarm dieet (<10% kcal uit koolhydraten) werd onderzocht bij personen met diabetes type-2. Het dieet werd gedurende minimaal twaalf weken gevolgd.

Er werden uiteindelijk 23 onderzoeken geselecteerd met in totaal 1357 proefpersonen. Ten opzichte van normale voeding (controledieet) leidde het koolhydraatbeperkte dieet na zes maanden tot een significant grotere kans op remissie van de aandoening. Van remissie was sprake wanneer de langetermijn glucosespiegel (HbA1c) lager was dan 48 mmol/mol (met of zonder medicatie). Dit was het geval bij 57% van de patiënten die koolhydraatbeperkte voeding consumeerden ten opzichte van 31% van de deelnemers die normale voeding (controledieet) aten. Het percentage deelnemers dat een HbA1c <48 mmol/mol bereikte zónder medicatie was eveneens hoger na het volgen van een koolhydraatbeperkt dieet, al was het verschil ten opzichte van de controlegroep niet significant.

Bij insulinegebruikers bleek het moeilijker om remissie te bereiken. Koolhydraatbeperkte voeding leidde tot gewichtsverlies, een verbetering van het triglyceridengehalte en een toegenomen insulinegevoeligheid. Het effect van een koolhydraatarm dieet bleek vooral afhankelijk van de deelnemers. Personen die het dieet strikt volgden, bereikten een beter resultaat. Over het algemeen bleek echter dat koolhydraatarme voeding na zes maanden minder gewichtsreductie gaf dan een koolhydraatbeperkt dieet. Er waren weinig gegevens voorhanden over het effect van de diëten na een jaar.

De consumptie van koolhydraatbeperkte voeding gedurende een half jaar vergroot significant de kans op remissie van diabetes type-2. Over de effecten op lange termijn is nog onvoldoende bekend.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen