Levertraan tegen diabetes type-1

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Wanneer kinderen in hun eerste levensjaar levertraan krijgen, wordt de kans dat ze diabetes type-1 ontwikkelen met 26% verminderd. Dit is de conclusie van een Noors onderzoek onder 545 diabetespatiënten en een controlegroep van 1668 personen.
De omega 3-vetzuren EPA en DHA uit levertraan zijn waarschijnlijk de reden van deze positieve effecten. Dit komt door de antiontstekingswerking van deze vetzuren. Verder bevat levertraan veel vitamine D.
De patiënten die aan het onderzoek meededen, hadden deze vorm van diabetes, ook wel insuline-afhankelijke of jeugddiabetes genoemd, al sinds hun kinderjaren. Zowel de diabetesgroep als de controlegroep moesten vragen beantwoorden over het gebruik van levertraan en vitamine D-supplementen gedurende hun eerste levensjaar. Verder werd gevraagd of hun moeder tijdens de zwangerschap deze supplementen had gebruikt.
Levertraan tijdens de zwangerschap had geen invloed. Ook de vitamine D-inname had geen invloed op het risico van diabetes. Hierdoor lijkt het vermoeden dat het positieve effect door de omega 3-vetzuren wordt veroorzaakt, de meest voor de hand liggende.
Meer onderzoek is nodig om erachter te komen of levertraan het risico vermindert van diabetes bij kinderen met een erfelijke aanleg.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen