Diabetes: fosfaat speelt rol bij vaatschade

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Er is mogelijk een relatie tussen de fosfaatspiegel en het risico op hart- en vaatziekten bij diabetespatiënten. 

Dit blijkt uit het proefschrift van onderzoeker Amarens van der Vaart die onlangs op dit onderwerp promoveerde bij het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Van der Vaart onderzocht de wisselwerking tussen de fosfaat- en glucoseregulatie en de impact hiervan op het cardiovasculair risico bij mensen met diabetes type-2. Uit het onderzoek blijkt een sterke interactie tussen de glucose- en fosfaatregulatie. 

Bij diabetespatiënten maar ook bij gezonde personen treden na inname van glucose veranderingen op in de fosfaatspiegel in het bloed. Bij personen met diabetes type-2 wordt een verhoogde fosfaatspiegel in het bloedserum (>1,5 mmol/l) gerelateerd aan een hogere sterftekans. Dit is niet het geval bij gezonde personen. De glucosespiegel is van invloed op de concentratie van het belangrijkste fosfaat-regulerende hormoon fibroblast growth factor 23 (FGF23). FGF23 zorgt ervoor dat een teveel aan fosfaat via de urine wordt uitgescheiden. Andersom is een verhoogde concentratie van dit hormoon gerelateerd aan een verhoogde kans op diabetes type-2. 

Een hoge fosfaatspiegel bevordert de vorming van kalkdeeltjes wat leidt tot celbeschadigingen en ontstekingen in de bloedvaten. Diabetespatiënten zijn al vatbaarder voor atherosclerose en zeker als hun fosfaatspiegels te hoog zijn. Overigens leidt de consumptie van zuivelproducten rijk aan fosfaat niet tot hogere fosfaatspiegels in het bloed. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen