Kruiden en specerijen gezond

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement

De toevoeging van kruiden en specerijen aan een maaltijd leidt tot een verlaging van het triglyceridengehalte en de insulinespiegel en kan daarmee het risico van hart- en vaatziekten verkleinen.

Het onderzoeksteam bereidde maaltijden voor zes mannen met overgewicht die verder gezond waren. Ze waren in de leeftijd van 30 tot 65 jaar. Ze kregen op twee verschillende dagen twee identieke maaltijden bestaande uit kip, brood en een dessertkoekje. In de testmaaltijd voegden de onderzoekers echter twee eetlepels toe van een antioxidatieve kruidenmix met knoflookpoeder, rozemarijn, oregano, kaneel, paprika, gember, zwarte peper en kruidnagel. Bij de proefpersonen werd vervolgens gedurende drie uur na de maaltijd ieder half uur bloed geprikt.

De antioxidatieve activiteit nam onder invloed van de kruiden en specerijen met 13% toe in vergelijking met de controlemaaltijd. Daarnaast leidde de toevoeging van kruiden en specerijen tot een significante afname van de insulinespiegel na de maaltijd en het triglyceridengehalte met respectievelijk 21% en 31%. De kruidenmix was niet van invloed op het totale cholesterolgehalte, HDL-cholesterolgehalte en de bloedglucosespiegel.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen