L-arginine en NAC mogelijk gunstig bij PCOS

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Vrouwen met polycysteus ovarium syndroom (PCOS) zijn mogelijk gebaat bij suppletie met L-arginine in combinatie met N-acetylcysteïne (NAC). Dat stellen Italiaanse wetenschappers naar aanleiding van een kleinschalig vooronderzoek.
Bij PCOS blijft de eisprong, en dus ook de menstruatie, gedurende langere periodes uit en is de vruchtbaarheid verminderd. Doordat de rijping van follikels is verstoord ontstaan onderontwikkelde vochtblaasjes in de eierstokken die cysten worden genoemd. Bij een deel van de vrouwen met PCOS komt ook insuline-resistentie voor.
Het is gebleken dat PCOS met een verhoogde productie van vrije radicalen gepaard gaat. Deze zouden stikstofmonoxide (NO), een belangrijke biologische signaalstof in het lichaam en onder andere betrokken bij de eicelrijping en ovulatie en de insulinegevoeligheid, onwerkzaam maken. Dit zou een rol spelen bij de ontwikkeling van PCOS. In het lichaam wordt uit L-arginine NO gemaakt en NAC is een krachtige antioxidant.
Het onderzoek betrof 8 vrouwen met PCOS die al minstens 1 jaar niet of slechts met grote tussenpozen menstrueerden. Zij werden gedurende 6 maanden dagelijks met met 1200 mg NAC en 1600 mg L-arginine gesuppleerd.
Tijdens de suppletieperiode trad een zeker herstel van de menstruele functie op. Het aantal bloedingen steeg. Ook het patroon in basale lichaamstemperatuur duidde op herstel van de ovulatoire cyclus. Daarnaast werd er een daling van de HOMA-index berekend, wat op een verbeterde insulinegevoeligheid duidt.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen