L-arginine zinvol bij harttransplantatie

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Suppletie met het aminozuur L-arginine verbetert de kwaliteit van leven en het uithoudingsvermogen na een harttransplantatie.
Aan de prospectieve, dubbelblinde studie namen 22 personen deel die een harttransplantatie hadden doorstaan. Ze werden willekeurig in twee groepen verdeeld en kregen gedurende 6 weken een argininesupplement (6 gram twee keer per dag) of een placebo. Na deze periode moesten de proefpersonen een 6-minuten looptest en fietstest met oplopende belasting ondergaan. Daarnaast werd de hartfunctie gemeten en werd de kwaliteit van leven bepaald middels een vragenlijst. De endotheelfunctie werd gemeten door bepaling van de concentratie stikstofoxide en de stikstofoxide/endotheelbalans. De resultaten werden vervolgens vergeleken met 11 gezonde controlepersonen.
Het uithoudingsvermogen bleek verminderd als gevolg van de harttransplantatie. Bij de personen in de suppletiegroep was de kwaliteit van leven significant verbeterd en nam tevens het uithoudingsvermogen bij matige inspanning toe. Dit in tegenstelling tot de personen in de placebogroep. De looptest verbeterde significant en de aerobe drempel tijdens de fietstest lag met meer dan 1 minuut significant hoger. Er werd geen verandering geconstateerd in de hartfunctie. Wel nam de stikstofoxide/endotheelratio significant toe bij de personen die argininesuppletie kregen.
De onderzoekers concluderen dat suppletie met L-arginine van nut kan zijn na een harttransplantatie omdat zowel de kwaliteit van leven als het uithoudingsvermogen verbetert.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen