L-carnitine verbetert inspanningstolerantie

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Intraveneuze toediening van L-carnitine leidt tot een verhoging van de bloedspiegel bij personen die nierdialyse ondergaan. Daarnaast verbetert de inspanningstolerantie.
Aan de studie namen 12 patiënten deel die hemodialyse ondergingen. Ze werden in twee groepen verdeeld en kregen intraveneus 20 mg L-carnitine per kg lichaamsgewicht toegediend of een placebo. Na 4 weken werd de behandeling in beide groepen omgedraaid. De studie duurde in totaal 8 weken.
Voor en na suppletie moesten de proefpersonen een inspanningstest afleggen. Tijdens de test werd de VO2max, de Respiratoire Quotiënt (RQ), hartslag en tijd tot uitputting gemeten. Daarnaast werd bloed afgenomen waarin de concentratie van lactaat, malondialdehyde (MDA; maat voor oxidatieve stress), proteïne carbonyl (ontstaat bij de oxidatie van eiwitten), gereduceerd (GSH) en geoxideerd glutathion (GSSG), antioxidant capaciteit (TAC), katalase- en glutathionperoxidase- (GPX)-activiteit werd bepaald.
Door suppletie met L-carnitine nam de tijd tot het optreden van vermoeidheid met 22% toe en daalde zowel de lactaatconcentratie na inspanning met 37%, de submaximale hartslag alsook de RQ. De VO2max veranderde niet. Suppletie met L-carnitine leidde tot een stijging van GSH/GSSG (toename van 2,7 maal tijdens rust en 4 maal na inspanning) en een toename van de activiteit van GPX (4,5% tijdens rust en 10% na inspanning). De concentratie MDA nam met 19% af en de concentratie proteïne carbonyl daalde tijdens rust met 27% en na inspanning met 40%. Intraveneuze toediening van L-carnitine verhoogt de concentratie hiervan in het bloed voor en na inspanning. Daarnaast verbeterde hierdoor de inspanningstolerantie bij personen die hemodialyse ondergaan.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen