L-carnitine vermindert toxisch effect MSG

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

3 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met L-carnitine beschermt het voortplantingssysteem tegen oxidatieve stress als gevolg van de inname van mononatriumglutamaat (MSG). 

MSG is een smaakversterker met een hartig zoute smaak die vaak aan sauzen, chips en dergelijke wordt toegevoegd. In het experiment werden zestig mannelijke ratten willekeurig in zes groepen verdeeld. De ratten kregen afhankelijk van de groep enkel water (controlegroep; groep 1), een normale zoutoplossing (groep 2), 200 mg L-carnitine (groep 3), 3 gram MSG (groep 4), 3 gram MSG plus 100 mg L-carnitine (groep 5) of 3 gram MSG plus 200 mg L-carnitine (groep 6). Voor alle doses gold dat dit per kilogram lichaamsgewicht werd toegediend. De ratten kregen de doses dagelijks via een maagsonde gedurende een periode van zes maanden. In het bloed werden diverse biomarkers gemeten.

Onder invloed van MSG werd een toename gezien van de bloedconcentratie van malondialdehyde, een biomarker voor oxidatieve stress. Een combinatie van MSG met 200 mg L-carnitine leidde echter tot een significante afname van de malondialdehyde-spiegel. Ook ging suppletie met L-carnitine gepaard met een significante toename van de Totale Antioxidatieve Capaciteit (TAC), luteïniserend hormoon (LH), folikkel stimulerend hormoon (FSH) en testosteron. Ook de mRNA-expressie van specifieke genen (Star en Cyp11a1) betrokken bij het voorplantingsstelsel nam toe. Het totale volume van de testis van de mannelijke ratten was significant groter ten opzichte van de ratten die uitsluitend MSG kregen. Ook was sprake van significant meer spermacellen en een significant betere motiliteit van het sperma in groep 6 (3 gram MSG en 200 mg L-carnitine) ten opzichte van MSG-groep (groep 4). 

Suppletie met L-carnitine kan de schadelijke effecten van MSG op het voortplantingssysteem van mannelijke ratten tegengaan. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen