Laboratorium: antioxidanten en L-arginine goed voor bloedvaten

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Op plaatsen waar veel druk op de bloedvaten staat, ontstaat sneller schade en slibben de bloedvaten sneller dicht. Onderzoekers vonden dat een combinatie van antioxidanten en L-arginine bloedvaten beschermden tegen deze schade.
Een verstoorde bloedstroom, bijvoorbeeld door een vertakking van de bloedvaten, stimuleert de dichtslibbing (atherogenese). Dit geeft aan dat de hemodynamische omgeving een actieve rol speelt bij de vorming van laesies. Turbulente zijdelingse krachten of druk activeren bepaalde genen in het endotheel en vergroten de schade die vrije radicalen aanrichten.
Een team onderzoekers onder leiding van dr. Louis Ignarro van de University of California in Los Angeles deed hier onderzoek naar. Het doel van het onderzoek was het evalueren van effecten van interventie met antioxidanten en L-arginine op de endotheliale stikstofoxide-synthese (eNOS) en de voor oxidatie gevoelige genverstoring, welke veroorzaakt worden door een verstoorde bloedstroom.
Bij menselijke endotheelcellen die blootgesteld werden aan turbulente zijdelingse krachten, vonden de onderzoekers een verhoogde activiteit van redoxtranscriptiefactoren en een verlaging van de eNOS. Dit werd ook gevonden bij speciaal gekweekte muizen, bij welke de plaque zich snel opbouwt.
Na suppletie met een combinatie van antioxidanten en L-arginine vonden de onderzoekers een verlaging van de redoxtranscriptiefactoren en een verhoging van eNOS.
De onderzoekers concluderen dat deze resultaten laten zien dat atherogene effecten van turbulente zijdelingse krachten voorkomen kunnen worden door de beschermende werking van antioxidanten in combinatie met L-arginine. Deze bevindingen kunnen belangrijk zijn voor het behandelen en voorkomen van atherosclerose.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen