Lage vitamine D bij vrouwen met MS

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
De resultaten van een Nederlandse studie, uitgevoerd aan het Vrije Universiteit Medisch Centrum Amsterdam, wijzen op een beschermend effect van vitamine D tegen de ontwikkeling van multiple sclerose (MS) bij vrouwen.
Het onderzoek betrof 103 MS-patiënten en 110 gezonde controlepersonen. Bij allen werd in de zomer en in de winter bloed afgenomen ter bepaling van de bloedwaarden voor 25(OH)D en 1,25(OH)D. Daarnaast werd er gedetailleerde informatie ingewonnen over de ziektesymptomen en de omgevingsfactoren die van mogelijke invloed waren op de gevonden vitamine D-bloedwaarden.
Zowel bij MS-patiënten als bij de controlepersonen bleken de gevonden bloedwaarden voor 25(OH)D en 1,25(OH)D in de zomer significant hoger dan in de winter. Daarnaast werd gevonden dat iedere 10 nmol/l stijging van de bloedspiegel 25(OH)D bij vrouwen, een voor hen 19% verminderde kans op MS betekende. Ook bleken vrouwelijke MS-patiënten met een hogere 25(OH)D-status minder MS-gerelateerde functionele beperkingen te kennen. Bij de deelnemende mannen werden dergelijke verbanden niet aangetoond.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen