Lagere bloeddruk met lijnzaad

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met lijnzaad verlaagt de bloeddruk, zo blijkt uit een meta-analyse.

In de medische databanken Pubmed, Cochrane Library, Scopus en Embase werd gezocht naar studies waarin het effect van lijnzaad op de bloeddruk was onderzocht. Er werden vijftien studies geselecteerd met in totaal 1302 proefpersonen.

Suppletie met lijnzaad leidde tot een significante daling van de boven- en onderdruk met respectievelijk 2,85 mmHg en 2,39 mmHg. Wanneer gekeken werd naar de duur van suppletie, bleek dat een periode van minimaal twaalf weken meer effect sorteerde dan een kortere suppletieduur. Langdurige suppletie leidde tot een bloeddrukdaling van 3,10 mmHg en 2,62 mmHg voor respectievelijk de boven- en onderdruk. Ook bleek lijnzaadpoeder meer effect te hebben op de systolische bloeddruk dan lijnzaadolie of een extract van de werkzame stof lignan. De diastolische bloeddruk daalde echter significant met zowel het poeder als de olie, maar niet met het lignanextract.

Het bloeddrukverlagende effect wordt vermoedelijk veroorzaakt door een synergistische werking van specifieke stoffen uit lijnzaad. Zo blijkt de lignan SDG een ACE-remmende werking te hebben. ACE-remmers verminderen de omzetting van angiotensine I in het bloedvatvernauwende angiotensine II. Daarnaast blijkt het omega 3-vetzuur alfalinoleenzuur (ALA) uit lijnzaad de activiteit van oplosbaar epoxidehydrolase te verminderen wat een gunstig effect heeft op de bloedvaten. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen