Lagere kankersterfte met vitamine D

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement

Suppletie met vitamine D is gerelateerd aan een lagere sterfte door kanker.

Voor de meta-analyse werden veertien studies geselecteerd met in totaal bijna 105.000 deelnemers. Tijdens de looptijd van de onderzoeken overleden 2015 proefpersonen aan de gevolgen van kanker. 

Wanneer de resultaten van alle veertien onderzoeken bij elkaar werden gevoegd, werd een reductie van sterfte door kanker met 6% gezien in de suppletiegroep. Dit verschilde echter niet significant ten opzichte van de placebogroep. Nadere analyse van de tien onderzoeken waarin dagelijks vitamine D gesuppleerd werd, liet een significante sterftereductie zien van 12%. In de vier overige studies waarbij vitamine D eenmalig gesuppleerd werd, werd geen effect op kankersterfte gezien. Tevens bleek dat ouderen vanaf een leeftijd van zeventig jaar het meeste baat hadden bij vitamine D-suppletie. Dit gold ook voor proefpersonen die met suppletie begonnen voordat de diagnose kanker gesteld was. 

Dagelijkse suppletie met vitamine D verkleint het risico op overlijden als gevolg van kanker (alle soorten). 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen