Lagere seleniumstatus bij mannen met prostaatkanker

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
In een kleinschalige Duitse studie werd gevonden dat een lagere seleniumstatus mogelijk met een verhoogd risico van prostaatkanker gepaard gaat.
Voor het onderzoek werden bij 24 patiënten met prostaatkanker, 21 patiënten met goedaardige prostaatvergroting en 21 gezonde controlepersonen de concentraties selenium in zowel bloed als prostaatweefsel bepaald.
Het bleek dat de mannen met prostaatkanker een significant lagere bloedspiegel voor selenium hadden dan de gezonde controlepersonen. Er was geen significant verschil tussen de seleniumstatus van de mannen met een goedaardige prostaatvergroting en de controlepersonen. Echter, zowel de seleniumspiegels van patiënten met prostaatkanker als die van patiënten met een goedaardige prostaatvergroting als die van de controlepersonen bleken significant lager dan de aanbevolen waarde van 85 tot 162 mcg/l.
Er werden geen significante verschillen aangetoond tussen de concentratie selenium in het prostaatweefsel van mannen met prostaatkanker en dat in het prostaatweefsel van degenen met een goedaardige prostaatvergroting. Daarnaast werden er bij de mannen met prostaatkanker geen significante verbanden aangetoond tussen de bloedspiegel voor selenium en het PSA, de tumorgrootte volgens de T-classificatie en de Gleason-score. Deze geeft de differentiatiegraad van de prostaatkankercellen aan. Hoe hoger de Gleason-score, hoe minder gedifferentieerd de cellen zijn en hoe slechter de prognose.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen