Seleniumstatus en hepatocellulair carcinoom

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Een suboptimale seleniumstatus onder de Europese bevolking is mogelijk geassocieerd met een verhoogd risico van verschillende soorten kanker waaronder een bepaald type leverkanker, het hepatocellulair carcinoom.

In de EPIC-studie (European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition Study) werden 520.000 mannen en vrouwen in de leeftijd van 25 tot 70 jaar gevolgd. De deelnemers waren afkomstig uit tien Europese landen waaronder ook Nederland. De studie werd uitgevoerd in de periode van 1992 tot 2000. Met behulp van vragenlijsten werd informatie verzameld over het voedingspatroon van de deelnemers. Ook werd bloed verzameld van de deelnemers waarin de seleniumstatus van het bloedserum, alsook de concentratie van selenoproteïne-P werd bepaald.

In de analyse werden de gegevens gebruikt van 121 personen met een hepatocellulair carcinoom, 100 personen met galblaaskanker en 40 personen met intrahepatische galgangkanker. In vergelijking met een controlegroep hadden personen met een hepatocellulair carcinoom en galgangkanker een significant lagere concentratie van selenium en selenoproteïne-P. Een hoge seleniumstatus was daarentegen geassocieerd met een significant lager risico van een hepatocellulair carcinoom. Voor iedere toename van de seleniumstatus met 20 mcg/l nam het risico significant met 59% af. Eenzelfde resultaat werd gevonden voor selenoproteïne-P; voor iedere toename van de concentratie met 1,5 mg/l werd een risicoreductie van 63% bereikt. Er werd echter geen relatie gezien met galblaaskanker of galgangkanker.

Een suboptimale seleniumstatus staat mogelijk in verband met een verhoogd risico van het hepatocellulair carcinoom, zo concluderen de wetenschappers.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen