Lancet: hoger IQ door vis tijdens zwangerschap

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

3 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Kinderen van vrouwen die tijdens de zwangerschap veel vis eten, hebben een hoger IQ en minder gedragsproblemen. De problematiek rond verontreiniging door kwik en andere belastende stoffen blijkt in de schaduw te staan van deze positieve effecten.
Zwangere vrouwen hebben in de afgelopen jaren tegenstrijdige adviezen gekregen over de consumptie van vis tijdens de zwangerschap. Als bron van eiwit en omega 3-vetzuren is vette zeevis een uitstekende voedingsbron. Immers, de omega 3-vetzuren uit vis zijn onmisbaar voor een optimale neurologische ontwikkeling van de foetus. Uit verschillende studies was gebleken dat vis een belangrijke en volgens sommige onderzoekers onaanvaardbare belasting van kwik vormde. Kwik uit vis zou bijvoorbeeld een mogelijke oorzaak zijn van vroegtijdige geboorte.
Uit een nieuwe grote studie, gepubliceerd in het toonaangevende medische tijdschrift The Lancet, blijkt de consumptie van vis tijdens de zwangerschap overwegend gunstig voor het kind. Zwangere vrouwen die weinig vis aten, namelijk minder dan drie of minder porties per week, hadden nakomelingen met een lager IQ en meer gedragsproblemen dan van moeders die meer vis hadden gegeten. De studie, \'de Avon Longitudinal Study of Parents and Children\' begon in 1991 aan de Universitity of Bristol en telde 14.000 vrouwen en ongeveer 13.000 van hun kinderen. Tot verbazing van de onderzoekers hadden de kinderen van vrouwen met de hoogste consumptie van vis tijdens de zwangerschap, op achtjarige leeftijd significant een hoger verbaal IQ en minder gedragsproblemen dan kinderen van moeders die drie porties of minder vis per week hadden gegeten.
De resultaten benadrukken het grote belang van vis tijdens de zwangerschap en leveren een bewijs voor de populaire opvatting dat vis voedsel voor de hersenen is.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen