Dik door weekmaker tijdens zwangerschap

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Prenatale blootstelling aan de weekmaker bisfenol A (BPA) leidt tot overgewicht bij kinderen.

Voor de studie werden gegevens gebruikt van het New York geboortecohort waarin zwangere vrouwen en hun kinderen tot een leeftijd van zeven jaar werden gevolgd. Bij 375 zwangere vrouwen werd reeds tijdens de zwangerschap de concentratie van BPA gemeten. Van de kinderen werd op drie- en vijfjarige leeftijd de BPA-concentratie in de urine bepaald. Op een leeftijd van vijf en zeven jaar werd bij de kinderen het gewicht, BMI, vetmassa, vetpercentage en de middelomvang gemeten. 

Kinderen die reeds in de baarmoeder aan een hoge BPA-concentratie blootgesteld stonden, hadden op zevenjarige leeftijd een significant hogere vetmassa, vetpercentage en middelomvang. Het verband bleek lineair; hoe hoger de blootstelling aan BPA, hoe hoger hun vetpercentage en middelomvang. Er werd geen verband gezien met de BMI. De concentraties van BPA in de urine van de kinderen was niet gerelateerd aan overgewicht.

Al eerder werd een verband gevonden tussen een verhoogd risico van overgewicht en een hoge blootstelling aan BPA. De huidige studie bevestigt deze bevindingen en stelt opnieuw de veiligheid van de weekmaker ter discussie. Eerder werd BPA al gerelateerd aan een verstoorde hormoonhuishouding en een verhoogde kans op aandoeningen zoals diabetes, hart- en vaatziekten, astma en ADHD.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen