Leefstijl van invloed op risico Long-Covid

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Een gezonde leefstijl voorafgaand aan een SARS-CoV-2 infectie verkleinde significant de kans op Long-Covid.

Voor het onderzoek werden gegevens gebruikt van de Nurses’ Health Study II, een langdurige cohortstudie onder Amerikaanse (ex-)verpleegkundigen. Van meer dan 32.000 vrouwen waren gegevens bekend over hun leefstijlgewoonten. Tot goede leefstijlfactoren werden gerekend: een gezonde BMI (tussen 18,5 en 25 kg/m2), nooit roken, lichaamsbeweging (minimaal 150 minuten per week), matige alcoholinname (5 tot 15 gram per dag), consumptie van hoogwaardige voeding en voldoende slaap (7 tot 9 uur per nacht). In de periode van april 2020 tot november 2021 werd nagegaan of de (ex-)verpleegkundigen een covid-infectie kregen.

Er waren 1981 vrouwen die een bevestigde SARS-CoV-2 infectie kregen. De gemiddelde leeftijd van deze vrouwen was 65 jaar. Van hen ontwikkelden 871 vrouwen (44%) Long-Covid. In de studie was sprake van Long-Covid als de deelneemsters gedurende minimaal een maand klachten hadden. Een gezonde leefstijl was op een dosisafhankelijke manier gerelateerd aan een lager risico op Long-Covid. Vrouwen met 5 tot 6 van de genoemde leefstijlgewoonten hadden met 49% significant minder kans op Long-Covid ten opzichte van vrouwen die geen enkele gezonde leefgewoonte hadden. Wanneer uitgegaan werd van Long-Covid klachten die minimaal twee maanden aanwezig waren, werden vergelijkbare resultaten gevonden. 

Een gezonde leefstijl voorafgaand aan een SARS-CoV-2 infectie verkleint aanzienlijk de kans op aanhoudende klachten. Toekomstig onderzoek moet nagaan of leefstijlinterventies ingezet kunnen worden bij de preventie en behandeling van Long-Covid en andere infecties. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen