Leefstijl van invloed op risico Long-Covid

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement

Een gezonde leefstijl voorafgaand aan een SARS-CoV-2 infectie verkleinde significant de kans op Long-Covid.

Voor het onderzoek werden gegevens gebruikt van de Nurses’ Health Study II, een langdurige cohortstudie onder Amerikaanse (ex-)verpleegkundigen. Van meer dan 32.000 vrouwen waren gegevens bekend over hun leefstijlgewoonten. Tot goede leefstijlfactoren werden gerekend: een gezonde BMI (tussen 18,5 en 25 kg/m2), nooit roken, lichaamsbeweging (minimaal 150 minuten per week), matige alcoholinname (5 tot 15 gram per dag), consumptie van hoogwaardige voeding en voldoende slaap (7 tot 9 uur per nacht). In de periode van april 2020 tot november 2021 werd nagegaan of de (ex-)verpleegkundigen een covid-infectie kregen.

Er waren 1981 vrouwen die een bevestigde SARS-CoV-2 infectie kregen. De gemiddelde leeftijd van deze vrouwen was 65 jaar. Van hen ontwikkelden 871 vrouwen (44%) Long-Covid. In de studie was sprake van Long-Covid als de deelneemsters gedurende minimaal een maand klachten hadden. Een gezonde leefstijl was op een dosisafhankelijke manier gerelateerd aan een lager risico op Long-Covid. Vrouwen met 5 tot 6 van de genoemde leefstijlgewoonten hadden met 49% significant minder kans op Long-Covid ten opzichte van vrouwen die geen enkele gezonde leefgewoonte hadden. Wanneer uitgegaan werd van Long-Covid klachten die minimaal twee maanden aanwezig waren, werden vergelijkbare resultaten gevonden. 

Een gezonde leefstijl voorafgaand aan een SARS-CoV-2 infectie verkleint aanzienlijk de kans op aanhoudende klachten. Toekomstig onderzoek moet nagaan of leefstijlinterventies ingezet kunnen worden bij de preventie en behandeling van Long-Covid en andere infecties. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen