Leefstijlprogramma effectief bij reuma

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Het leefstijlprogramma ‘Plants for Joints’ verlaagt effectief de ziekteactiviteit bij personen met reumatoïde artritis

Het onderzoek wordt uitgevoerd bij Reade, centrum voor revalidatie en reumatologie in Amsterdam in samenwerking met het Amsterdam UMC, de Universiteit Leiden en het Spaarne Gasthuis. Aan het leefstijlprogramma nemen 77 reumapatiënten deel. Het betreft vooral vrouwen (92%) met een gemiddelde leeftijd van 55 jaar. Ze werden willekeurig in twee groepen verdeeld. De helft van de deelnemers volgt het leefstijlprogramma en de andere helft krijgt de gebruikelijke zorg. Het eerste deel van het programma duurde zestien weken en startte met een kookworkshop waarin het bereiden van hoogwaardige, plantaardige voeding centraal stond. Daarna volgden nog negen bijeenkomsten waarin de deelnemers actief aan de slag gingen met voeding, beweging en stressreductie.
Na zestien weken was de ziekteactiviteit bij de deelnemers die het ‘Plants for Joints’ programma volgen significant lager dan bij de andere proefpersonen. Ook had de leefstijlinterventie een positief effect op het lichaamsgewicht (-4 kg), de vetmassa (-2,8 kg), de middelomtrek (-3 cm), de gemiddelde glucosespiegel (HbA1c -1,3 mmol/mol) en het LDL-cholesterolgehalte (-0,32 mmol/l).
De eerste resultaten van het leefstijlprogramma zijn positief. Momenteel volgen de deelnemers gedurende twee jaar een minder intensief programma waarin medicatie mogelijk wordt afgebouwd. Ook wordt nog onderzoek gedaan naar de samenstelling van de darmflora en de verdeling van de vet- en spiermassa.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen