Leptine als stressmeter

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

De bloedspiegel van leptine wordt beïnvloed door psychische en lichamelijke stress. Leptine is het verzadigingshormoon en remt de eetlust. Het wordt geproduceerd door wit vetweefsel.

Voor de meta-analyse werd gezocht naar relevante onderzoeken in de medische databanken PubMed, Cochrane Library, Embase en ScienceDirect. In de onderzoeken werd het effect van acute stress op de leptinespiegel onderzocht. Er werden uiteindelijk zeven studies geselecteerd, vier cohortstudies en drie case-controlstudies. 

Na een situatie waarbij acute psychische of lichamelijke stress werd gecreëerd, werd een significante daling van de leptinespiegel gezien bij de proefpersonen. Een uur na de stressvolle gebeurtenis was deze daling het sterkst. Ook was de daling van de leptinespiegel groter bij personen met een normaal lichaamsgewicht ten opzichte van personen met overgewicht. Dit gold ook voor vrouwen ten opzichte van mannelijke deelnemers. 

Leptine is een biomarker van stress waarbij een afname van de bloedspiegel gezien wordt na acute stress. Personen met een normaal gewicht en vrouwen hebben een hogere variatie van de leptinespiegel na stress. Dit suggereert dat leptine op een sekse-afhankelijke manier gevolgen kan hebben voor de ontwikkeling van obesitas als reactie op stress.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen